
Buitencentrum De Pelen toegangspoort tot Nationaal Park De Groote Peel
Het land tussen Peel en Maas
Buitencentrum De Pelen is de toegangspoort naar het Nationaal Park De Groote Peel en het wordt beheerd door Staatsbosbeheer. Sinds 1966 is hier al een bezoekerscentrum gevestigd. Nationaal Park De Groote Peel ligt in de twee provincies Brabant en Limburg. Midden door het gebied loopt “het gescheid”, de grens tussen Brabant en Limburg. De drie Peelgemeenten, Asten, Nederweert en Peel en Maas grenzen aan dit bijzondere gebied. Buitencentrum De Pelen is het startpunt voor vele activiteiten en wandelroutes. Er is een winkel met souvenirs en boeken en je kunt in de Peelkiosk genieten van een lekkere lunch of kop koffie. In de Peelboerderij kun je terecht voor zakelijke evenementen, zoals vergaderingen of presentaties.
Voormalig hoogveengebied
De Groote Peel is een natuurgebied dat veel te bieden heeft. Het is een uniek wandelgebied met een eigen flora en fauna. Veel bezoekers komen dan ook heel gericht voor dat ene vogeltje of vlindertje. Anderen komen juist voor het hoogveen, met de bijzondere cultuurhistorie van de turfwinning.
Marijke: “Vroeger was dit van Grave tot Weert één groot veengebied, een ondoordringbaar moeras. Over het gebied gingen veel enge verhalen de ronde. Verhalen over dat je er makkelijk kon verdrinken of over enge figuren die er ronddwaalden, zoals de witte wieven en dolende ridders. Door de turfwinning is hier verandering in gekomen en is het hoogveen afgegraven voor de winning van turf. In een tijdsbestek van twee eeuwen is het van een ondoordringbaar moeras omgevormd naar de vele landerijen van nu en een klein stukje natuur: het huidige Nationaal Park De Groote Peel.”
Een hoogveengebied is vrij uniek. Het is ecologisch gezien heel bijzonder door de vele soorten flora en fauna die er voorkomen. Ook klimaattechnisch is het erg belangrijk, want hoogveen absorbeert namelijk veel CO2. Marijke: “Staatsbosbeheer beheert het gebied en zet zich in voor hoogveenherstel. Met name mijn collega boswachters zijn hier elke dag volop mee bezig. Dit doen ze onder andere door te werken aan een stabiel en hoog waterpeil en het landschap open te houden. Op het waterveenmos ontstaan diverse andere soorten vegetatie, zoals lavendelheide, witte snavelbies en zonnedauw. Deze planten horen ook specifiek bij De Groote Peel.”

De Groote Peel heeft een heel eigen verhaal; je voelt hier de historie van de turfstekers. Marijke: “Je loopt nog steeds over dezelfde paden waarover de turfsteker de turf vervoerde. Het is door mensenhanden gevormd. De waterplassen zijn bijvoorbeeld ontstaan door het uitbaggeren van het veen. Je ervaart hier een enorme weidsheid, stilte en ruimte. Je kunt hier uren wandelen zonder dat je iemand tegenkomt. En natuurlijk de fauna: je vindt hier zoveel mooie soorten, de Blauwborst, diverse libellensoorten, vlindersoorten zoals het Spiegeldikkopje. Dit is een heel klein grappig vlindertje, uniek in Nederland. Hier komen veel natuurliefhebbers op af, zelfs uit België en Duitsland. Het is hier elke dag anders, er is hier altijd iets nieuws te ontdekken. Het is een ontzettend divers, sfeervol gebied dat alle seizoenen heel veel te bieden heeft.”
Educatie
“Onze missie is om mens en natuur met elkaar te verbinden.” Geeft Marijke aan. “Het is een taak die wij graag op ons nemen. We willen dat mensen zich weer onderdeel van de natuur voelen. Dit doen we op een toegankelijke en aansprekende manier. Vooral door de natuur te laten ervaren, bijvoorbeeld tijdens kinderfeestjes. Het gaat dan vooral om het nieuwsgierig maken naar de natuur en alles wat dat te bieden heeft. Lekker met de voeten in het veen, luisteren naar alle geluiden, kijken naar alle kleuren en alle zintuigen prikkelen. Heel veel doen en ervaren. Zo kom je tot veel ontdekkingen. Kinderen komen altijd enthousiast terug, ook al zijn ze door de regen kletsnat geworden. Dat maakt ze helemaal niet uit. Dat is voor ouders ook een bijzondere ervaring. We zien ook heel veel jonge mensen de natuur opzoeken. Dat is een mooie ontwikkeling. Het welbevinden wat de natuur kan geven, en het besef dat we er goed voor moeten zorgen, willen we graag meegeven in onze activiteiten voor jong en oud, " vertelt Marijke.

Activiteitenprogramma
Buitencentrum De Pelen heeft het hele jaar door een uitgebreid en divers activiteitenprogramma. Zo zijn er gezinstochten, zoals speuren naar sporen, themawandelingen en belevingstochten. Marijke: “Ons programma is altijd in beweging. We proberen met de tijdgeest mee te gaan. Wat wij het allerbelangrijkste vinden in al onze activiteiten, is dat we het verhaal van dit unieke natuurgebied vertellen. Dit vormt de kern in alles wat we doen. Je kunt dan denken aan thema’s zoals de cultuurhistorie, de oorsprong van het gebied en de flora en fauna die het te bieden heeft. We richten ons ook op gezinnen met ontdektochten, speelse expedities, diverse excursies zoals vlinderexcursies en op gezette tijden kindertheater. Van mei tot en met september presenteren we op zaterdagmiddag het Peelpodium, dan spelen diverse streekmuzikanten live muziek in ons amfitheater.”
Check voor al onze actuele activiteiten de website: https://www.staatsbosbeheer.nl/uit-in-de-natuur/locaties/buitencentrum-de-pelen/activiteiten
Buitencentrum De Pelen
Moostdijk 15
6035 RB Ospel
0495 641 497